Litoralul bulgăresc (partea sălbatică şi mai puţin cunoscută)

26.08.2016 18:03

Categoria: hoinăreală

      Mie nu-mi tare place marea! Adică nu-mi place prin prisma faptului că mă plictisesc repede. Pentru că nu sunt genul care freacă mesele pe la terase şi prin cluburi şi iubesc aglomeraţiile la fel cum iubesc ecologiştii drujbele austriece. De asemenea prefer umbra şi dacă stau la soare mă protejez cu o bluză albă cu mânecă lungă de genul celor pentru navigatori pentru că nu-mi plac nici cremele de soare (îs cam mofturos, nu?). Prin urmare nu-mi ramâne decât să înot, să stau cu o cafea la umbră, să citesc şi să admir fetele. Dar cât să faci şi asta? Că după patru zile îmi vine să-mi iau câmpii.

De vreo 5 ani asta s-a schimbat pentru că de atunci vacanţa la mare înseamnă pe scurt: Tyulenovo! E un sătuc de pescari aflat la vreo 30 de km de Vama veche. Aici ţărmul e stâncos, apa limpede (nu există nisip sau alge) şi liniştea e ca la bibliotecă. Adică nu chiar, că e tulburată de valurile care se sparg de stâncile aspre. Apa este și foarte adâncă ceea ce face ca locul să fie ideal pentru Deep Water Solo. Asta e o disciplină a cățăratului în care începi să escaladezi din apă sau ideal din barcă și ai ca "plasă de siguranță" apa adâncă de dedesubt. Așadar nici șansă să te plictisești. Poți să înoți, să sari de la diferite înălțimi, să faci scufundări, să te cațeri sau să cutreieri faleza pentru a descoperii tot felul de grote. Într-un cuvânt paradisul căţărătorilor şi al scufundătorilor.  Binențeles că am descoperit acest loc datorită prietenilor cățăratori și cel mai fain era când ne strângeam gașcă mare de vreo 10-15 persoane. Atunci distracția și hăhăiala erau garantate. Dormeam pe faleză direct sub cerul liber în iarba înaltă, săream de la diverse înălțimi, încurajându-ne unii pe alții, ne dădeam trasee de escaladă și făceam diferite regii pentru filmulețele lu' Gaboru'. Aveți aici rezultatele finale (https://m.youtube.com/watch?v=-HPcMj-OazE sau www.youtube.com/watch?v=wumuQlu6i_Q sau www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_764396&feature=iv&src_vid=-HPcMj-OazE&v=R9hJwY8m3Kc . Cel mai fain era răsăritul, pentru care nu trebuia decât să deschizi pleoapa leneşă şi să-ţi salţi o ţâră capul.

 După cum spuneam mai sus stânca este destul de aspră şi nişte papuci ar fi indicaţi. Noi aveam espadrile de căţărat dar, cum aveam să descopăr în cursul anilor, merg şi gumari dintr-ăia cum găseşti la orice magazin de articole sportive.

Din păcate, în ultimii doi ani, zona a devenit destul de populată, căci, cineva cu spirit antreprenorial, a observat oportunitatea şi a contruit un hotel cu un restaurant mai de fiţă. Ce-i drept hotelul e foarte fain şi la preţuri mult sub litoralul românesc (comparativ cu cât de bine arată şi ce oferă). Restaurantul e plasat chiar pe faleză, la câţiva metri de apă şi atrage turişti atât bulgari cât şi români care vin aici doar pentru a lua masa. Prin urmare în fostul sălbatic Tyulenovo vezi acum parcate Merţane, Audi şi BMW. Asta i-a mai ştirbit din frumuseţe. Dar pe de altă parte, hotelul e o opţiune ideală atunci când nu vii cu gaşca.

în cele ce urmeaza 

Încă mai bobinez la articolul ăsta!